Archiv Ladislava Hejdánka | Kartotéka

Zde najdete digitalizovanou podobu Hejdánkovy originální kartotéky. Její celkový objem čítá mnoho tisíc lístků. Zveřejňujeme je po částech, jak je zvládáme zpracovávat. V tuto chvíli máme zpracované to, co prof. Hejdánek sám vypracoval elektronicky. Zbývá ovšem mnoho práce na papírových kartičkách. Kromě Hejdánkových výpisků z četby obsahuje kartotéka také jeho vlastní myšlenkovou práci z posledních let, kterou nejde dohledat jinde.


Prázdno

Leukippos (-940)
Leukippos ... praví, že v pravdě jsoucí je zcela plné, není však jediné, nýbrž jsou neomezená jsoucna do počtu a jsou neviditelná pro nepatrnost své hmoty. Ta se pohybují v prázdnu – neboť prázdno jest – a spojujíce se působí vznik, rozlučujíce se působí zánik. A působí i trpí podle toho, jak se právě vzájemně dotýkají ... Rozklad a zánmik se děje působením prázdna a podobně i růst, jelikož do prázdna vstupují tuhá těla ... Neboť jsou jakási tuhá, nedělitelná těla, nejsou-li všude souvislé průduchy. A to nemůže být, neboť by nebylo nic jiného tuhého vedle průduchů a vše by bylo prázdné. Je tedy nutno, aby dotýkající se těla byla nedělitelná a aby bylo mezi nimi prázdno.
(Zl. A 7 z Aristotela.)
(0170, Zlomky předsokratovských myslitelů, Praha 1944, str. 105.)
vznik lístku: duben 2010

Nejsoucí a jsoucí | Jsoucí a nejsoucí

Leukippos (-?500-440)
Leukippos ... Dále učil, že jsoucí není o nic více než nejsoucí a že obojí je stejně příčinou vznikání věcí. Pokládaje totiž ...
(zl. A 8 ze Simplikia)
(3478, Zlomky předsokratovských myslitelů, přel. K. Svoboda, Praha 21962,
str. 121.)
vznik lístku: leden 2009