Archiv Ladislava Hejdánka | Kartotéka

Zde najdete digitalizovanou podobu Hejdánkovy originální kartotéky. Její celkový objem čítá mnoho tisíc lístků. Zveřejňujeme je po částech, jak je zvládáme zpracovávat. V tuto chvíli máme zpracované to, co prof. Hejdánek sám vypracoval elektronicky. Zbývá ovšem mnoho práce na papírových kartičkách. Kromě Hejdánkových výpisků z četby obsahuje kartotéka také jeho vlastní myšlenkovou práci z posledních let, kterou nejde dohledat jinde.


Budoucnost (a minulost | Minulost (a budoucnost)

Dick Francis (1991)
... Ach můj bože, pomyslil jsem si. Možná se člověk na místa svého dětství vracet nemá. Možná je lepší nevědět, jaký osud potkal přátele z dětství. Jako cizinec jsem vstoupil do budoucnosti své vlastní minulosti. Bylo to dobrodružství, které mne z počátku těšilo a fascinovalo, ale v tu chvíli jsem měl pocit, že je to dobrodružství naplněné nebezpečím, a že jsem se mu měl raději vyhnout.
(Návrat diplomata, Praha 1993, str. 246.)
vznik lístku: duben 2012

Posvátno (a chrám)

Dick Francis (1991)
...
Usoudil jsem, že by bylo na místě se pomodlit, ale já si už odvykl modlit a zřídkakdy jsem cítil potřebu modlitby. Pokud ve zdech kostela byla duchovní síla, tak spočívala ve věčnosti a v tichu. V pocitu nekonečnosti, a takový pocit člověk nedokáže sám v sobě během deseti minut vytvořit.
(Návrat diplomata, Praha 1993, str. 143.)
vznik lístku: duben 2012

Právo a pořádek

Dick Francis (1980)
Život většiny lidí neovlivňují ani tak světové události, jako události v jejich bezprostředním okolí. Sami lidé taky nemusí doslova zachraňovat lidstvo ve světovém měřítku, stačí, když se aspoň snaží zavést a udržet právo a pořádek ve svém bezprostředním okolí, i když malém.
(Reflex, př. J. Moserová-Davidová, Olympia, Praha 21995, str. 225.)
vznik lístku: září 2011