Archiv Ladislava Hejdánka | Kartotéka

Zde najdete digitalizovanou podobu Hejdánkovy originální kartotéky. Její celkový objem čítá mnoho tisíc lístků. Zveřejňujeme je po částech, jak je zvládáme zpracovávat. V tuto chvíli máme zpracované to, co prof. Hejdánek sám vypracoval elektronicky. Zbývá ovšem mnoho práce na papírových kartičkách. Kromě Hejdánkových výpisků z četby obsahuje kartotéka také jeho vlastní myšlenkovou práci z posledních let, kterou nejde dohledat jinde.


Domyšlenost

Rudolf Bechyně (1941)
Nedomyšlené myšlenky vyvolávají zmatek a zatajované myšlenky plodí nedůvěru. Nám je zapotřebí jasnosti, otevřenosti a přímosti. Běží o správný pohled na důležité věci našeho politického života. – Bylo by zlé, kdybychom běhali po světě s hlavou obrácenou dozadu, když přece náš úkol je v přítomnosti a v budoucnosti.
Nicméně nové věci rostou ze starých, žádný národ není s to vyškrtnout ze svého života minulost, jako by jí vůbec nebylo... Každý z nás nějakým způsobem je srostlý s minulostí a každý se s ní musíme nějak vyrovnati. Někteří se domnívají, že od ní mohou prostě utéci. To je staré: To já ne, to ti druzí! Tento způsob je nevkusný a nemužný. Je to způsob chytráků... Promluvme si o těchto věcech klidně a věcně. Myšlení bolí, řekl Tomáš Osbvoboditel. Ať bolí. Bolest je pramenem obnovy a odhodlání k novému, lepšímu životu.
(citováno v Rozhlase ex: Stát, demokracie a politické strany – článek z r. 1941 v Londýně – in: Pero mi zůstane, Dělnické nakladatelství, Praha 1947.)
vznik lístku: březen 2008

Dialogický princip - dějiny

Martin Buber (1954 (znovu 1962))
Zur Geschichte des dialogischen Prinzips
(jako doslov) in: Buber, Schriften über das dialogische Princip. Lambert Schneider, Heidelberg 1954
(jako doslov) in: Buber, Das Dialogische Princip. Lambert Schneider, Heidelberg 1962
znovu in: Werke I., Lambert Schneider, München-Heidelberg 1962, S. 293 – 305
vznik lístku: září 2005