Archiv Ladislava Hejdánka | Kartotéka

Zde najdete digitalizovanou podobu Hejdánkovy originální kartotéky. Její celkový objem čítá mnoho tisíc lístků. Zveřejňujeme je po částech, jak je zvládáme zpracovávat. V tuto chvíli máme zpracované to, co prof. Hejdánek sám vypracoval elektronicky. Zbývá ovšem mnoho práce na papírových kartičkách. Kromě Hejdánkových výpisků z četby obsahuje kartotéka také jeho vlastní myšlenkovou práci z posledních let, kterou nejde dohledat jinde.


Myšlenka a cíl | Cíl a myšlenka

Miloš Forman (2002)
(Alena Plavcová: )Přestavuju si to období, než začnete natáčet. Chodíte se scénářem v hlavě jako žena s outěžkem? Odpíráte si v té době radosti života? Myslíte na to v noci? Mimochodem – přemýšlíte anglicky, nebo česky?
(Miloš Forman: )Od chvíle, kdy se rozhodnu něco dělat a dostanu zelenou, jde všechno, kromě rodiny, dobrého jídla a vína, stranou. Ne že bych na nic jiného nemyslel, ale ono mě ani myslet na nic jiného nebaví. Navíc je to moje myšlení trochu schizofrenní. Zjistil jsem, že o abstraktních věcech přemýšlím česky a o konkrétních anglicky.
(Dostal jsem lekci, rozhovor, in: Pátek, příloha Lidových novin, 30.8.2002, č. 35, str. 6.)
vznik lístku: srpen 2002

Deprese

Jan Patočka (1969)
... chtěl jsem dokončit několik článků, bez jichž uzavření bych prostě neměl prázdninový klid, a to se mi nechtělo a nechtělo podařit. Mezi nimi je i pojednání pro Tvůj sborník, které mi dalo zvlášť do těla. ... Začínal jsem to asi 4x, vždycky když jsem měl asi 20 stran, musil jsem to zahodit, a tak mám celou sbírku nezdařilých pojednání v deskách. Další důvod byl ten, že jsem se z té nemohoucnosti už úplně rozstonal na těžkou depresi, nic jsem nebyl s to dělat, neodepisoval jsem a nereagoval na nic. Teď se mi po rozřešení tohoto problému vede trošku lépe, ale jsem ovšem nezrekreován a nevím, jak to bude všecko letos dál, ostatně si myslím, že kdoví jak to s tím přednášením bude v letošním roce.
(Z dopisu 7/69 Václavu Richterovi z 12. 8. 1969.)
(7164, Dopisy Václavu Richterovi, Praha 2001, str. 195.)
vznik lístku: duben 2008

Deprese | Pochybnosti | Výhra | Prohra

Miloš Forman (2002)
(Alena Plavcová: )Měl jste někdy pochybnosti o sobě, o své práci ? Jak se vypořádáváte s prohrami?
(Miloš Forman: )Zní to nepravděpodobně, ale umět důstojně prohrát vám může dodat stejnou sebedůvěru jako výhra. A pochybnosti? Bez těch se člověk neobejde. Jenom je musí krotit, aby nepřerostly v depresi.
(Dostal jsem lekci, rozhovor, in: Pátek, příloha Lidových novin, 30.8.2002, č. 35, str. 7.)
vznik lístku: srpen 2002

Smysl života | Život a smysl

Miloš Forman (2002)
(Alena Plavcová: )Říká se, že člověk s léty moudří. Přišel jste už na nějaký smysl života ?
(Miloš Forman: )Já si myslím, že smyslem života je žít ho a kecat o něm.
(Dostal jsem lekci, rozhovor, in: Pátek, příloha Lidových novin, 30.8.2002, č. 35, str. 8.)
vznik lístku: srpen 2002