Archiv Ladislava Hejdánka | Kartotéka

Zde najdete digitalizovanou podobu Hejdánkovy originální kartotéky. Její celkový objem čítá mnoho tisíc lístků. Zveřejňujeme je po částech, jak je zvládáme zpracovávat. V tuto chvíli máme zpracované to, co prof. Hejdánek sám vypracoval elektronicky. Zbývá ovšem mnoho práce na papírových kartičkách. Kromě Hejdánkových výpisků z četby obsahuje kartotéka také jeho vlastní myšlenkovou práci z posledních let, kterou nejde dohledat jinde.


Vnitřek – vnějšek | Vnějšek – vnitřek

Jan Patočka (1964)
... Jen zhruba tolik: opozice „vnějšek-vnitřek“ není nic jiného než část původní prostorové struktury; co říkáš o objevení prostoru Ř ky, v této podobě nezdá se mi odpovídat skutečnosti; tj. Řekové objevili prostor abstraktně, v geometrii a filosofii, ne v umění; původní časová struktura není o nic „čistší“ než struktura „vnějšek-vnitřek“. U gotiky je mi zvláštní, že ...
(Z dopisu 7/64 Václavu Richterovi z 1. 12. 1964.)
(7164, Dopisy Václavu Richterovi, Praha 2001, str. 138.)
vznik lístku: duben 2008

Vnějšek – vnitřek | Vnitřek – vnějšek

Jan Patočka (1964)
... To, co vykládáš o původním vnějšku-vnitřku, jsou nepochybně prostorová určení, i když snad nebyl v počátcích prostor abstraktně vyčleněn s takovou určitostí jako později. Běží však o vnějšek-vnitřek nikoli určitého předmětu, nýbrž o tento vztah jako všeobecný,a ten právě spolu se sousedností a některými jinými tvoří jádro prostorových vztahů. Prostorové vztahy pak jsou empiricky zá/140/klad a konstrukce prostoru. Tato konstrukce je možná dílem Řeků, ale prostorové vztahy ovšem nikoli. A proto je tak těžko vyznat se v Tvých tezích o vývoji uměleckého prostoru, poněvadž prostorové vztahy a prostor jako konstrukci nerozlišuješ.
(Z dopisu 8/64 Václavu Richterovi z 29. 12. 1964.)
(7164, Dopisy Václavu Richterovi, Praha 2001, str. 139.)
vznik lístku: duben 2008