Archiv Ladislava Hejdánka | Kartotéka

Zde najdete digitalizovanou podobu Hejdánkovy originální kartotéky. Její celkový objem čítá mnoho tisíc lístků. Zveřejňujeme je po částech, jak je zvládáme zpracovávat. V tuto chvíli máme zpracované to, co prof. Hejdánek sám vypracoval elektronicky. Zbývá ovšem mnoho práce na papírových kartičkách. Kromě Hejdánkových výpisků z četby obsahuje kartotéka také jeho vlastní myšlenkovou práci z posledních let, kterou nejde dohledat jinde.


Očista a možnosti

Karl Jaspers (1946)
Očista nás osvobozuje. Chod věcí není v rukou žádného člověka, i když člověk může dojít nad všechny výpočty daleko ve způsobu, jak dirigovat svůj život. Protože trvá nejistota a možnost nového a většího neštěstí, protože z proměny ve vědomí viny nikterak přirozeně nevyplývá, že bychom měli být odměněni novým štěstím života, můžeme se očistou osvobodit jen v tom smyslu, že budeme připraveni na to, co přijde.
Čistá duše může žít v opravdovém napětí, které pochází z toho, co se chce tváří v tvář úplné záhubě v lidském světě neúnavně angažovat pro to, co je možné.
Díváme-li se na světové události, učiníme dobře, pomyslíme-li na Jeremiáše. Po zničení Jeruzaléma, po ztrátě státu a země, když byl donucen k odchodu a odveden posledními židovskými vystěhovalci do Egypta, musel potom ještě prožít, jak tito Židé obětovali bohyni Isis v naději, že jim pomůže více než Jahve. A když si jeho učedník Baruch zoufal, odpověděl mu: „Tak praví Jahve: Vpravdě, co jsem vystavěl, bořím, a co jsem zasadil, vytrhávám; a ty si pro sebe žádáš velikých věcí? Nežádej si jich!“ Co to znamená? Stačí, že existuje Bůh. Když vše mizí, Bůh jest; to je jediný pevný bod.
(7149, Otázka viny, př. Jiří Navrátil, Praha 1969, str. 88.)
vznik lístku: červenec 2006