Archiv Ladislava Hejdánka | Kartotéka

Zde najdete digitalizovanou podobu Hejdánkovy originální kartotéky. Její celkový objem čítá mnoho tisíc lístků. Zveřejňujeme je po částech, jak je zvládáme zpracovávat. V tuto chvíli máme zpracované to, co prof. Hejdánek sám vypracoval elektronicky. Zbývá ovšem mnoho práce na papírových kartičkách. Kromě Hejdánkových výpisků z četby obsahuje kartotéka také jeho vlastní myšlenkovou práci z posledních let, kterou nejde dohledat jinde.


Polis a filosofie

Jan Patočka (1976)
Nejdůležitější je však, zdá se, toto: jakmile uspořádání věcí obecných vystupuje z ničím nezaložené anonymity a ocitá se ve světle veřejnosti, stalo se nevyhnutelným hledat její založení na základech bytostných, principiálních. Zatímco egyptské uspořádání bylo přijímáno a pasivně prožíváno po tisíciletí bez otázky a neproblematicky, je polic od počátku vystavena problematizaci a nemůže se zachovávat, aniž se sama stává tématem myšlení, problémem.
Zkrátka: vztah původně-politického k filosofii nelze vyložit ani z kauzality, ať už byla pojata jakkoli, ani z jednostranné fundace; je to vztah, v němž jsou oba členy stejně původní. Teprve možnost odvážné velkorysé lidskosti dosažená v politickém životě BIOS POLITIKOS umožňuje na jedné straně, aby do života vstoupilo něco takového jako filosofické kladení otázek, filosofické tázání a bádání ze sebe, na druhé straně plodí možnosti veřejného života a kontinuitu jeho modalit tím, že se spolupodílí na tvorbě smyslu dějinné situace.
(O počátku dějin, in: 7190, Péče o duši III, Praha 2002, str. 237.)
vznik lístku: květen 2005