Archiv Ladislava Hejdánka | Kartotéka

Zde najdete digitalizovanou podobu Hejdánkovy originální kartotéky. Její celkový objem čítá mnoho tisíc lístků. Zveřejňujeme je po částech, jak je zvládáme zpracovávat. V tuto chvíli máme zpracované to, co prof. Hejdánek sám vypracoval elektronicky. Zbývá ovšem mnoho práce na papírových kartičkách. Kromě Hejdánkových výpisků z četby obsahuje kartotéka také jeho vlastní myšlenkovou práci z posledních let, kterou nejde dohledat jinde.


Společnost a lidská povaha

Rex Burns (1975)
... Kdyby byl mladší a již toho tolik neviděl, kdyby se býval narodil později a dostával různé odpovědi nebo je nedostal vůbec, možná, že by se připojil ke svým vnukům na jejich pochodech a obviňoval by třídy a rasy a hospodářskou politiku a různé ty „ismy“. Ale i když rozuměl jejich hněvu, neporozuměl jejich odpovědím.
Wager chybu viděl v něčem trvalejším a všeobecnějším, v něčem, co poznal v míře tak postačující, že se mu z toho dělalo špatně: v lidské povaze. A pro něho tu nebylo žádných velkých odpovědí – lidé rozdírali zemi a rvali se navzájem, a jeho prací bylo zarazit ty, kteří urvali víc, než zákon dovoloval. To byla /34/ odpověď, se kterou se m,usel spokojit.A jestliže někdy – jako třeba teď -měl pocit, že je jedním z houfu chichotajících se dětí, tak zabraných do zábavy a do svých her, že nikdy nepozvedly oči ke své propastné marnosti, mohl se jen znovu ptát: bylo tu někdy něco jiného? Tohle mu bylo určeno a jediné, co mělo nějakou cenu, bylo dělat to dobře.
(Policajt a narkomafie, in: 7494, Tři případy a Gabe Wager, Český Těšín 1995,
str. 33-34.)
(orig.: „The Alvarez Journal“, 1975)
vznik lístku: červenec 2007