Archiv Ladislava Hejdánka | Kartotéka

Zde najdete digitalizovanou podobu Hejdánkovy originální kartotéky. Její celkový objem čítá mnoho tisíc lístků. Zveřejňujeme je po částech, jak je zvládáme zpracovávat. V tuto chvíli máme zpracované to, co prof. Hejdánek sám vypracoval elektronicky. Zbývá ovšem mnoho práce na papírových kartičkách. Kromě Hejdánkových výpisků z četby obsahuje kartotéka také jeho vlastní myšlenkovou práci z posledních let, kterou nejde dohledat jinde.


Stoický postoj

Phyllis Dorothy James (1974)
Cordelia se rozpomněla na otce a Bernieho a řekla:
„Snad lidem, teprve když jsou po smrti, můžeme bezpečně ukázat, jak moc nám na nich záleželo. Víme, že už je pozdě, že už s tím zkrátka nic nesvedou.“
„Cynické, ale je v tom kus pravdy. Buď jak buď, už jsme tam ...
(Povolání pro ženu nevhodné, in: 3x Adam Dalgliesh, 5955, Praha 1986, str. 553.)
vznik lístku: červen 2014

Stoický postoj

Phyllis Dorothy James (1974)
... Přes klamný dojem mladistvosti může to být tvář uzavřená, nesdílná. Cordelia si velmi časně osvojila stoický přístup ke všemu. Všichni její adoptivní rodiče, všichni svým osobitým způsobem laskaví a přející, požadovali od ní jen jedno – aby byla šťastná. Záhy poznala, že dávat najevo zármutek znamená riskovat ztrátu lásky. Ve srovnání s tímto tak časným ukázněným utajováním citů byly všechny její pozdější přetvářky snadné.
(Povolání pro ženu nevhodné, in: 3x Adam Dalgliesh, 5955, Praha 1986, str. 431.)
vznik lístku: červen 2014