Archiv Ladislava Hejdánka | Kartotéka

Zde najdete digitalizovanou podobu Hejdánkovy originální kartotéky. Její celkový objem čítá mnoho tisíc lístků. Zveřejňujeme je po částech, jak je zvládáme zpracovávat. V tuto chvíli máme zpracované to, co prof. Hejdánek sám vypracoval elektronicky. Zbývá ovšem mnoho práce na papírových kartičkách. Kromě Hejdánkových výpisků z četby obsahuje kartotéka také jeho vlastní myšlenkovou práci z posledních let, kterou nejde dohledat jinde.


Vjem (vněm)

Ladislav Hejdánek (2012)
Vnímání nepochybně existuje, ale že by existovaly jednotlivé „vjemy“ (či „vněmy“, je vysoce pochybné. Všechno nasvědčuje tomu, že tzv. „vjem“ je psychologická konstrukce, s jejíž pomocí se má objasnit nebo vysvětlit fenomén „vnímání“. Ve skutečnosti jde o základní vlastnost všech skutečných („reálných“) jsoucen, totiž o jejich reaktibilitu (tj. schopnost reagovat na jiná jsoucna). Tu musíme chápat jako záležitost vývoje, a to od nejjednodušších „událostí-jsoucen“ až po nejvyšší úrovně lidského vnímání a myšlení. Je zřejmé, že o „vjemech“ nelze mluvit na úrovni třeba kvant nebo atomů ani molekul – ale přece je nutno jim přiznat schopnost reagovat na jiní kvanta, atomy, či molekuly.
(Písek, 120622-1.)
vznik lístku: červen 2012

Vjem (vněm)

ib (1998)
vjem jeden ze zákl. prvků smyslové zkušenosti jako nejdůležitější složky každého poznání. V. je na rozdíl od prostého podráždění senzorických orgánů (↑počitek), které tvoří jeho materiál, komplexní obraz předmětů a jejich vlastností, bezprostředně sice vázaný na jejich přítomnost a fyzické působení, zároveň však ovlivněný i dispozicemi subjektu (pozornost, anticipace, předchozí zkušenost apod.).
ib [Ivan Bláha]
(Filosofický slovník, kolekt. autorů, Nakl. Olomouc, 21998, str. 434.)
vznik lístku: červen 2012