Archiv Ladislava Hejdánka | Kartotéka

Zde najdete digitalizovanou podobu Hejdánkovy originální kartotéky. Její celkový objem čítá mnoho tisíc lístků. Zveřejňujeme je po částech, jak je zvládáme zpracovávat. V tuto chvíli máme zpracované to, co prof. Hejdánek sám vypracoval elektronicky. Zbývá ovšem mnoho práce na papírových kartičkách. Kromě Hejdánkových výpisků z četby obsahuje kartotéka také jeho vlastní myšlenkovou práci z posledních let, kterou nejde dohledat jinde.


Zákony – jejich „vývoj“

Jiří Bičák (2008)
Vznikly základní fyzikální zákony, které řídí chod vesmíru dnes, až okamžikem velkého třesku? Jsou tedy závislé na prostoru a čase a vznikly spolu s ním? A mají obecnou platnost pro celý vesmír, nebo mohou v různých částech našeho vesmíru platit jiné zákony?
John Archibald Wheeler, Einsteinův nástupce v Princetonu, kdysi prohlásil, že existuje jediný zákon – totiž zákon, že neexistuje žádný zákon. Možná se fyzikální zákony vyvíjejí, možná procházejí mutacemi jako Darwinovy živočišné druhy.
Wheeler při formulaci této myšlenky vychází především z nedeterminismu v kvantové teorii. Třeba jsou zákony jen výsledkem průměrování fundamentálního chaosu. Zdá se mi to jako těžko vyvratitelný, a proto nevědecký pohled. Žádná dostatečně určitá a schopná předpověď koncepce vycházející z tohpoto pohledu neexistuje. Nedávno se k těmto Wheelerovým „myšlenkám pro myšlenky“ vrátil Paul Davies (teoretický fyzik, kosmolog, astrobiolog a popularizátor – pozn. J.O.), ředitel nového ústavu Beyond na univerzitě v Arizoně (viz New Scientist, 30. Června 2007).
(Jednotný obraz vesmíru je úctyhodná vize, in: Národní 3, č. 3, 2008, str. 7.)
vznik lístku: září 2008