Ladislav Hejdánek – Jiří Němec, Ediční návrh pro nakladatelství Horizont: Emanuel Rádl - Dějiny filosofie I/II
| raw | skeny ◆ různé, česky, vznik: 5. 2. 1969

Strojový, zatím neredigovaný přepis

====================
PXL_20230131_140652593.jpg
====================
Ediční návrh pro Nakladatelství HORIZONT Titul: Emanuel Rádl: Dějiny filosofie Jan Laichter, Praha 1932 a 1933. I/II VII+514 a 668 stran. Nejvýznamnější Rádlovo dílo, poslední jeho větší práce (s výjimkou Útěchy z filosofie); je čímsi ojedinělým nejen v naší, ale ve světové filosofické literatuře svou důslednou koncepcí, hodnotící dějiny dosavadního myšlení z jednotícího hlediska, jak přispívá k praktické proměně společnosti a lidského světa vůbec. Rádlovi nešlo o učebnici děj in filosofie (pro takový účel se kniha ani nehodí), nýbrž o revizi nejhlubších principů celé filosofické tradice od řeckých počátků přes středověk a novou dobu až k současnosti. Rádl psal své Dějiny filosofie dost narychlo a tato okolnost poznamenala oba svazky četnými technickými a věcnými nedostatky. Rádlovu úmyslu by prospělo a pro dnešní publikování je nevyhnutelné toto vynikající dílo nejrůznějších skrytých i zjevných vad zbavit. (Např. jen za takových předpokladů by mohla být kniha předložena interesovanému zahraničí, což by bylo lze považovat za svrchovaně žádoucí.) To je možno udělat několika způsoby, z nichž bude třeba volit (bud jakýmsi zkrácením na způsob Somervellova zpracování Toynbeeho, ne bo opravou a doplněním textu, jak to učinil J.B.Kozák a 2.dílem Drtinova Úvodu do filosofie, nebo nejjemnější retuší samotného textu v nejnaléhavějších případech a odděleným poznámkovým aparátem atd.). Bylo by také možno se rozhodnout pro dvě etapy: digest jako první a poz-

====================
PXL_20230131_140704593.jpg
====================
ději text v plném rozsahu, doplněný zejména v posledních kapitolách v duchu Rádlově, ale s respektem k současné filosofické situaci, kterou Rádl leckdy správně nero spoznal (a ovšem někdy snad ani nemohl rozpoznat). Není snad třeba dodávat, že by zejména s druhou eventualitou bylo spojeno množství detailní práce, která by si vyžádala také přiměřený čas. Přesný způsob adaptace by pak bylo nutno také dohodnout smluvně s Rádlovými dědici. Blad Whelar Dr Ladislav Hejdánek Dr Jiří Němec Praha, 5.2.1969.

====================
PXL_20230131_140714512.jpg
====================
Ediční návrh pro nakladatelství HORIZONT Titul: Emanuel Rádl: Romantické vě da Jan Laichter, Praha 1918. (Otázky a názory, sv.43) 291 str. Jedna z nejpozoruhodnějších Rádlových knih, věnovaná rozboru velkého myšlenkového hnutí, téměř výlučně omezeného na Německo; Rádl o něm mluví jako o "romantické vědě" (k níž počítá i "romantickou filosofii") a vymezuje jeho hranice mnohem šíř, než bývá zvykem ve výkladech o tzv. klasické německé filosofii, tvořící ovšem i v Rádlově pojetí hlavní masiv vědeckého romantismu. Svou koncepcí je v naší filosofické literatuře zcela jedinečnou konfrontací s myšlenkovým světem, s nímž dodnes máme co činit; svěží forma a plastické líčení postav a názorů zaujme i dnešního čtenáře. Nové vydání knihy přispěje také k tomu, aby mladá inteligence měla příležitost se seznámit a vynikajícím myslitelem zejména meziválečného období, přírodovědcem a filosofem- realistou, nejvýznamnějším filosofickým žákem Masarykovým. Kniha nepotřebuje větších úprav, jen pozorné prohlédnutí textu a přihlédnutí k vlastnoručním poznámkám Rádlovým, podaří-li se jeho exemplář objevit. Knížka vyšla na konci války asi dost chvatně, nebot obsahuje hodně tiskových chyb. Shund а e (Dr Ladislav Hejdánek)