1959
| docx | pdf | html ◆ myšlenkový deník – soubor, česky, vznik: 1959

{Trojice – interpretace}

Božskou trojici by bylo možno civilně interpretovat snad i takto : Bůh-Otec = nadsvětný porincio Pravdy ; Vůh-Syn = inkarnované Pravda (v celé kosmické šíři); Bůh-Duch svatý = princip přímého působení Pravdy na lidskou subjektivitu bez subjektního prostředkování. Tu pak je problém, zda ani na úrovni theologicé, ani na úrovni (platformě) filosofické není třeba ostře tuto třetí « osobu » odmítnout.

(Jílovice, 25.7.1959 ; 590725-1.)

{Nová orientace – a LvH}

Cítí (on i Balabán cosi nelidského, proti-lidského, člověka svazujícího na mých tezích z poslední doby (např. zvláště v dopisu ad starý Mlat – otázka Marie Čejkové) ; nic přesnějšího ani bližšího se mi nepodařilo z Honzy dostat. Kromě toho dvakrát naznačil, že Balabánovy poznámky k „Inkarnaci“ i jeho vlastní distance je motivována (zde asi reprodukuji nepřesně) z Balabánovy strany pokusem přece jen nakonec interpretovat mne jako liberála, zatímco oba jsou nervózní (což není Honzův termín, ale vystihuje) z možnosti, že by tomu tak nemuselo být, kteroužto možnost ztvárnili proti Aleně Balab[ánové] ve formuli, že jsem barthovec.

Ptal jsem se, jak se mohu případně přihlásit k „nové orientaci“, především však jak si mohu učinit jasno o samotné „nové orientaci“.

(pozn. v sešitě - návštěva H. Š. v Jílovicích, 27.7.1959 ; 590727-1. – pozn. aut.)