Drazí a nejdražší…
| docx | pdf | html ◆ článek, česky, vznik: 5. 3. 1950
  • in: Mlat 3, 1950, č. 3, str. 1 (5. 3.) | el. forma

Drazí a nejdražší,

sliboval jsem posledně, že napíši něco víc o návrhu letní vysokoškol­ské konference, která bude pravděpodobně v Hronově. Od té doby se už třikrát sešla Ústředním výborem stanovená komise, ale jednotného názoru dosaženo nebylo. I dospěly události tam, že sice protinávrh podán nebyl, avšak za naši linii se celá komise odmítla postavit. Proto jsme usoudili, že bude nejlépe, když se oddělíme jako velká stránka neboli „bolševictvo“ (máme-li s dovolením užít slavných názvů historických) a když podáme ja­ko vlastní návrh to, co bylo uvedeno v minulém Mlatu.

Majíce vsak na paměti události, které se sběhly kolem programové pří­pravy středoškolské konference novoměstské, nehodláme tentokrát vzít na sebe výhradní odpovědnost za přípravu programu, nýbrž hodláme se této přípravy všemi silami spoluúčastnit, pakliže se Ústřední výbor roz­hodne pro náš nebo pro jiný program. Víme také, že v našem návrhu jde daleko o víc než pouhé uspořádání konference; a tu jsme rozhodnuti ne­únavně svědčit o tom, co jsme z Písma vyčetli a o čem jsme si jisti, že patří k nejpodstatnějším stránkám biblické zvěsti a zvláště evangelia, a to slovem, písmem i tiskem, jakožto všemi dostupnými prostředky.

Jde v podstatě o společnou linii Dlaskovu a mou, k níž se přidává také Táňa a dosud nikoli plnou vahou i Petřvald. Definitivní návrh na letní konferenci vyjde jako zvláštní příloha Mlatu (a pravděpodobně i Dlaska) ve velmi dohledné době. Na poradě, při níž bude sestaven, pohovoříme zá­roveň o základních liniích činnosti jiného druhu, která by měla za úkol totéž proklamování svobody chudým skrze loajální službu bohatých.

Zároveň pak sám přikročím k postupnému probírání navržených konferenč­ních témat na stránkách Mlatu, počínajíc příštím číslem.

Láďa