Ladislav Hejdánek – Jiří Hájek – Marta Kubišová, Dokument Charty 77 č. 37
| docx | pdf | html ◆ dokument Charty 77, česky, vznik: 10. 1. 1978
  • in: Charta 77: Dokumenty 1977–1989. Svazek 1, Praha: Ústav pro soudobé dějiny, 2007, str. 95–96

D37 1978

1978, 10. leden, Praha. - Dopis delegátům bělehradské následné schůzky účastnických států Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě (KBSE) v Bělehradě.1

Paní a pánové,

spolu s miliony občanů Vašich zemí sledujeme s velkým zájmem Vaše jednání, tak významné pro další osud národů, jež zastupujete.2 Upřím­ně si přejeme, aby jejich výsledkem byl opravdo­vý pokrok v plodné mírové spolupráci.

Závěrečný akt z Helsinek, základna a směrnice Vaší práce, vyhlašuje respektování lidských práv a základních svobod za jednu ze zásad a podmí­nek mírového soužití, bezpečnosti a spolupráce v Evropě. Podle našeho názoru je to značný po­krok. Spojení a vzájemná souvislost míru a lid­ských práv byla tak vyjádřena jednoznačně. Je samozřejmé, že v debatách o uskutečnění toho­to historického dokumentu se otevřeně zkou­má v jeho duchu i podle jeho litery, v jaké míře jsou respektovány všechny jeho základní princi­py. Interpretace a aplikace žádného z nich by po­dle našeho názoru neměly být ponechány jedno­stranné libovůli moci v jednotlivých státech; tyto principy se staly společnou věcí všech států, kte­ré je slavnostně podepsaly a zavázaly se je plnit. V tomto smyslu se domníváme, že jejich jedno­značný výklad i uskutečňování v duchu Helsinek (jejichž dokument se odvolává přímo na meziná­rodní pakty o lidských právech) je jedním ze zá­kladních předpokladů pro vytváření a posilování důvěry mezi zeměmi rozdílných společenských soustav a pro rozvíjení tvůrčího ovzduší spolu­práce v Evropě i v celém světě.

Převážná část tohoto úsilí a odpovědnosti leží bezpochyby na vládách. Nemůže to však zůstat výlučně jejich věcí. Je to věc celých států, náro­dů, každého z nás. Proto oceňujeme pozornost, již jste věnovali ve svých debatách občanským iniciativám, jež se snaží přispět k plnění zásad i cílů stanovených v Helsinkách. Mezi nimi jste se také zmiňovali o naší Chartě 77. Charta 77, in­spirovaná právě helsinskými principy a vstupem v platnost mezinárodních paktů o lidských prá­vech u nás, vznikla tak ve znamení nedělitelnos­ti míru a svobody. Je výzvou k angažované čin­nosti všech, kdo se rozhodli nečekat s rukama v klíně na příchod období míru a spravedlnosti, nýbrž se pustit do práce i za cenu osobních potí­ží a přispět tak, byť sebeskromněji, k budování kontinentu bez válek a násilí.

Váš zájem o tyto iniciativy je podle našeho ná­zoru významným potvrzením úlohy, kterou mají hrát v procesu uskutečňování cílů Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě. V tom smys­lu také morálně podporujeme návrhy, aby v zá­věrech Vašich jednání, na nichž právě pracujete, byla stanovena povinnost vlád-signatářů z Helsi­nek, aby respektovaly, podporovaly nebo aspoň tolerovaly všechny mnohotvárné iniciativy neo­ficiálního rázu přispívající k realizaci zásad Zá­věrečného aktu. Považujeme za vhodné a odpo­vídající smyslu i ustanovení tohoto dokumentu, kdybyste v rámci opatření pro kontinuitu Vaše­ho úsilí pamatovali na možnosti komunikace mezi uvedenými iniciativami a mezinárodní­mi orgány, které pověříte zabezpečováním této kontinuity.

V souladu s přáními nejširších vrstev národů, jež zastupujete, přejeme plný zdar práci, k níž jsme znovu přistoupili. Doufáme, že Vaše závě­ry znovu potvrdí platnost všech principů Závěreč­ného aktu z Helsinek a že tak pomohou k další­mu pokroku věci všech národů na jejich cestě od konfrontace k dialogu a spolupráci, od konfliktů zakořeněných v minulosti ke společnému řešení velkých úkolů přítomnosti a budoucnosti, od zá­vodů ve zbrojení a propagandistických polemik ke konstruktivnímu a produktivnímu soutěžení v tvorbě hmotných i duchovních hodnot i v roz­sahu svobod a práv, jež přispívají k plnému roz­voji lidské osobnosti a důstojnosti ve všech ze­mích zastoupených na Vašem jednání.

prof. dr. Jiří Hájek, DrSc . Marta Kubišová, dr. Ladislav Hejdánek mluvčí Charty 77

^ čsds, sb. Charta 77. - strojopis, průpis.

  1. Fotokopie originálu dopisu ve francouzštině vlastnoruč­ně podepsaného mluvčími je spolu s překladem do češ­tiny uložena v ÚSD, sb. FMV-Ch.

  2. Bělehradská konference byla zahájena 4. října 1977. Byla přerušena 22. prosince 1977 a znovu se sešla 15. ledna, aby zkoumala konkrétní případy porušování ustanovení Závěrečného aktu KBSE. Nejostřejší spor byl o tzv. třetí koš, týkající se respektování lidských práv a občanských svobod. Srv. D46 (12. 3. 1978).

  3. 3 Mezi samizdatovými texty koloval samizdatový text z února 1978, adresovaný J. Pelikánovi a Z. Mlynářo­vi pod názvem Děkujeme za Váš nesmlouvavý postoj v Bělehradě. Podepsáni byli „Karlínští železničáři, dnes již důchodci“. Text je uložen v ČSDS, sb. Charta (archiv J. Hájka), strojopis, průpis.

  4. Plné znění: In: Zpravodaj Charty77, roč. 1, č. 2 (15.1.-6.2.), s. 1 • Skilling, H. G.: Charter 77 and Human Rights in Cze- choslovakia. Londýn 1981, s. 274-275.

  5. Komentář: ÚSD, sb. RFE, pol. blok S-221 (12. ledna 1978), pol. blok S-272 (4. března 1978 • Nový domov, roč. 29, č. 3 (2. února 1978), s. 1 • Rovenský, Dušan: K výsledkům bě­lehradské schůzky. In: Rudé právo, roč. 58, č. 60 (11. břez­na 1978), s. 6.