Ladislav Hejdánek – Marta Kubišová – Jaroslav Šabata, Dokument Charty 77 č. 58
| docx | pdf | html ◆ dokument Charty 77, česky, vznik: 16. 7. 1978
  • in: Charta 77: Dokumenty 1977–1989. Svazek 1, Praha: Ústav pro soudobé dějiny, 2007, str. 158

D58 1978

1978, 16. červenec, Praha. – Poděkování organizaci Kulturfront ve Stockholmu za podporu Charty 77 a politických vězňů a za protestní provolání k výročí 21. srpna.

Vážení přátelé!

Zdravíme Vaše setkání k výročí 21. srpna 1968’ a jsme potěšeni zájmem švédského lidu a kultur­ních pracovníků o osud československého lidu. Projevy mezinárodní solidarity nás posilují v boji za lidská práva a za dodržování zákonů. Přejeme přátelům Československa ve Švédsku mnoho zda­ru v jejich úsilí.

dr. Lad. Hejdánek , Marta Kubišová , dr. Jaroslav Šabata mluvčí Charty 77

^ čsds, sb. Charta 77. – strojopis, Fotokopie.

1 Švédský list Folkel i Bild a organizace Kulturfront vy­daly k 10. výročí vojenské intervence v Československu výzvu Sověti pryč z Československa, v jejímž závěru se uvádělo: „Charta 77, mluvčí, signatáři a ostatní odpůrci okupace a režimu založeného na poslušnosti jsou tres­táni propouštěním z práce, zákazem výkonu povolání, špatným zacházením a různými útrapami. Tento quislingovský režim používá stále ostřejší metody ve své snaze zničit odpor obyvatelstva. Ale národ útisk odmí­tá, odpor vzrůstá každým dnem. Ve Švédsku byla zprá­va o okupaci sovětskými vojsky přijata se zlobou a nevo­lí. Ve Stockholmu demonstrovalo 10 000 lidí na Sergels Torg. Dnes po deseti letech okupace ještě stále pokra­čuje. Československý odpor musí mít veškerou naši pod­poru. Vyzýváme proto všechny demokratické síly, aby podpořily československý lid v boji za demokracii a ná­rodní svobodu a připojujeme se za následující výzvu: So­větský svaz pryč z Československa! Zastavte pronásle­dování signatářů Charty 77! Propusťte politické vězně!“ (ČSDS, sb. Charta 77.)