Dokument Charty 77 č. 63
| docx | pdf | html ◆ dokument Charty 77, česky, vznik: 27. 7. 1978
  • in: Charta 77: Dokumenty 1977–1989. Svazek 1, Praha: Ústav pro soudobé dějiny, 2007, str. 161

D63 1978

[1978, 27. červenec,1 Krkonoše.] – Společný dopis Charty 77 a polského Výboru společenské sebeobrany (KSS-KOR) obráncům lidských práv ve východní Evropě a v SSSR, přijatý na první schůzce zástupců obou občanských iniciativ.2

Milí přátelé,

srdečně Vás zdravíme z pracovních schůzek zá­stupců Výboru společenské sebeobrany (KOR) a signatářů Charty 77 na československo-polské hranici. Nemáme bohužel zatím možnost sejít se osobně i s Vámi, a proto bychom Vás rádi ujisti­li, že si velice vážíme Vašich statečných občan­ských postojů a vůle bojovat za to, aby lidé v na­šich zemích žili svobodněji a důstojněji a aby se nemuseli bát svévole mocných. Víme z vlastní zkušenosti, s jakými obtížemi je nebo může být tento boj spojen, a uvědomujeme si dobře, že Vám jde o tytéž hodnoty jako nám. Myslíme čas­to na ty, kteří za svůj boj musí ve Vašich zemích trpět v žalářích, myslíme na R. Bahra, V. Čermovila, Z. Gamsachurdiju, A. Ginzburga, V. Moroze, J. Orlova, V. Pjatkuse, A. Podrabinka, A. Ruděnka, A. Ščaranského, V. Sucheviče, O. Tichého a mnohé další. Děkujeme Vám za podporu, kte­rou nám projevujete, a ujišťujeme Vás znovu o své solidaritě s Vámi. Naše národy jsou dnes víc než kdy dosud svázány společným osudem. O to důležitější je, aby i ti, kteří se snaží tento osud zlepšit, spojovali své síly.

Jiří Bednář, Václav Benda, Jiří Dienstbier, Jiří Hájek, Vác­lav Havel, Ladislav Hejdánek, Amka Kowalska, František Kriegel, Marta Kubišová, Jacek Kuroň, Pavel Landovský, Jan Lityňski, Antoni Macerewicz, Adam Michnik, Piotr Naimski, Jiří Němec, Zbygniew Romaszewski, Jaroslav Šabata, Anna Šabatová, Vlastimil Třešňák, Petr Uhl.