Ladislav Hejdánek – Marta Kubišová – Václav Havel, Dokument Charty 77 č. 76
| docx | pdf | html ◆ dokument Charty 77, česky, vznik: 6. 11. 1978
  • in: Charta 77: Dokumenty 1977–1989. Svazek 1, Praha: Ústav pro soudobé dějiny, 2007, str. 181

D76 1978

1978, 6. listopad, Praha. – Sdělení o rezignaci

M. Kubišové na funkci mluvčí Charty 77 a dočasném pověření V. Havla touto funkcí a dopis M. Kubišové signatářům Charty 77.

Charta 77 oznamuje, že než bude moci nastoupit designovaný nástupce odstupující Marty Kubišo­vé, byl pověřen funkcí mluvčího Charty 77 Vác­lav Havel. Po dobu nezákonného věznění třetí­ho mluvčího dr. Jaroslava Šabaty budou mluvčí všechny dokumenty Charty konzultovat s těmi signatáři, které Jaroslav Šabata k tomu pověřil.’

dr. Ladislav Hejdánek, Marta Kubišová, Václav Havel mluvčí Charty 77

Dopis Marty Kubišové signatářům Charty 77 Drazí přátelé, po předběžném rozhovoru s PhDr. Ladislavem Hejdánkem a po dnešní konzultaci s lékařem jsem nucena Vám oznámit, že nadá­le nemohu ze zdravotních důvodů pokračovat ve vykonávání funkce mluvčí Charty 77}

Budu si vždy pokládat za čest, že mi naše spo­lečné úsilí umožnilo více než rok žít v blízkos­ti tak skvělých lidí, jakými jsou prof. Jiří Hájek, PhDr. Ladislav Hejdánek a dr. Jaroslav Šabata. Především jim chci poděkovat za spolupráci, kte­rá mi přinesla mnoho vzácných – a dosud nezná­mých – životních zkušeností. (Moje zatím nejza­jímavější angažmá!)

Všem signatářům Charty 77 upřímně děkuji za účinnou pomoc a za důvěru, jež pro mne zna­menala důležitou podporu při plnění svěřených úkolů. Vaše Marta Kubišová (Soudní ul. č. 12, Pra­ha 4 – Pankrác)

^ čsds, sb. Charta. – strojopis, průpis.

  1. Jaroslav Šabata pověřil Jiřího Dienstbiera a Rudolfa Slánského.

  2. Důvodem rezignace bylo těhotenství M. Kubišové. Přes­tože se M. Kubišová uchýlila do soukromí, Čs. televize v lednu 1979 odvysílala pořad Pod maskou soukromní­ka, v němž bylo její jméno uvedeno v souvislosti s trest­nou činností.

Plné znění: In: Studie, č. 62 II/1979, s. 176.