Ladislav Hejdánek – Václav Havel, Dokument Charty 77 č. 87
| docx | pdf | html ◆ dokument Charty 77, česky, vznik: 21. 12. 1978
  • in: Charta 77: Dokumenty 1977–1989. Svazek 1, Praha: Ústav pro soudobé dějiny, 2007, str. 210–211

D87 1978

1978, 21. prosinec, Praha. – Poděkování Národnímu svazu francouzských studentů za projev solidarity.

Milí přátelé,

Váš dopis na adresu představitelů Charty 77 ze dne 13. listopadu 1978 jsme přijali jako vítaný pro­jev solidarity s naším každodenním úsilím o na­plnění lidských práv a svobod v Československu.’ Sdílíme s Vámi přesvědčení, že svoboda je nedě­litelná; hluboce si proto vážíme Vaší mezinárod­ní iniciativy na obranu lidských práv všude tam, kde jsou ohrožena, a věříme, že náš společný zá­pas bude mít o to větší význam, oč lépe se bude­me znát a navzájem se podporovat.

Svobodná výměna myšlenek, informací a lidí má pro mezinárodní spolupráci demokratických sil prvořadý význam; proto budeme spolu s Vámi a s ostatními přáteli ze všech částí světa vždy usi­lovat o realizaci této svobodné výměny v duchu Závěrečného aktu konference v Helsinkách. Neoddělujeme toto úsilí od zápasu za respektování lidských práv v naší zemi, vždyť svobodná výmě­na informací v národním a mezinárodním mě­řítku, svoboda slova a projevu, je jednou z nej­podstatnějších složek práva každého jedince na lidsky důstojný život bez diskriminace, útlaku a vykořisťování.

Zároveň je nesporné, že právě v této oblasti musíme překonávat velké obtíže; pro nás je na­příklad prakticky nemožné používat běžného poš­tovního spojení, naše dopisy prostě nedocházejí, užívání telekomunikačních prostředků je spoje­no často s neúnosným rizikem, informace pro vnitřní potřebu musíme zajišťovat primitivní technikou úmorného opisování na stroji atd. Ze všech těchto důvodů vřele vítáme každou osob­ní návštěvu přátel ze zahraničí; kromě vzájem­ného poznání a sblížení je to také nejbezpečněj­ší způsob, jak alespoň částečně zajistit plynulejší tok nezkreslených informací. (Jak jistě víte, nám samým je cestování znemožněno.) Věříme, že při nejbližší další návštěvě Vaší delegace v Čes­koslovensku bude možné takové osobní setkání uskutečnit a důkladně pohovořit o problémech československých studentů i o všech ostatních otázkách, které Vás zajímají.

Za několik dní vstoupíme spolu s Vámi do nové­ho roku. Rok 1979 bude – přes všechny represe – již třetím rokem existence a činnosti Charty 77 a to nás naplňuje nadějí. Bude to zároveň jistě další z intenzivních a vzrušených roků poslední doby, v nichž se zřejmě rozhoduje o směru budoucnosti člověčenstva. Přejeme Vám i sobě mnoho duchov­ních a fyzických sil do dalšího zápasu za lidská práva a svobody, ale i dostatek světlých chvilek tiché radosti a osobního štěstí.

Děkujeme Vám za solidaritu; je to naše spo­lečná zbraň i naděje.

Václav Havel, Ladislav Hejdánek

mluvčí Charty 77

P.S. K tomuto dopisu přikládáme dvě adresy, na nichž je možno v Paříži získat materiály, doku­menty a informace o činnosti Charty 77, z nichž některé jsou také věnovány otázkám českosloven­ského školství a vysokoškolského studia.

^ informace o Chartě 77, roč. 2 (1978), č. 2, s. 3-4.

1 Představitelům Charty 77

Národní svaz francouzských vysokoškolských studentů (L’Union nationale des étudiants de Fran­ce – UNEF) pověřil svou delegaci, aby se při návště­vě Mezinárodního svazu studentstva v Praze setkala s představiteli Charty 77. Náš krátký pobyt v Praze bo­hužel nedovolil realizovat takové setkání; obracíme se tedy na Vás tímto dopisem.

Naše organizace již v mnoha případech vyjádřila své stanovisko k různým událostem v Československu. V každém z nám známých případů jsme se prostřednic­tvím velvyslanectví obraceli na Mezinárodní svaz stu­dentstva s požadavkem, aby mezinárodní studentské hnutí zaujalo stanovisko k porušování lidských práv ve Vaší zemi a ve všech socialistických státech, kde k němu dochází.

Jsme přesvědčeni, že svoboda je nedělitelná. Za všech okolností a v každém okamžiku je naší povinností hájit lidská práva a svobody všude, kde jsou ohroženy.

S tímto problémem jsme také vystoupili na 12. sjez­du Mezinárodního svazu studentstva v listopadu 1977 v Sofi i. Tato iniciativa se samozřejmě nesetkala s klad­ným ohlasem u mnoha organizací. Dostalo se nám ne­jen veřejného odsouzení, ale i vysvětlení, že nedosta­tek informací o skutečných svobodách v socialistických zemích nás vede k nepodloženým tvrzením, která na­víc mohou sloužit zájmům reakce. Je jisté, že nemáme vždy k dispozici informace, které bychom si přáli, ale domníváme se, že nedostatečné respektování princi­pů svobodné výměny lidí a myšlenek této informova­nosti nenapomáhá.

Obracíme se na Vás, abychom vyjádřili pochope­ní pro Vaše úsilí. Spolu s Vámi požadujeme respekto­vání lidských práv, svobodnou výměnu lidí a myšlenek, svobodu tvorby a jejího zveřejnění, odmítáme cenzuru a jsme proti zákazu výkonu povolání.

Rádi bychom měli co nejvíce informací o problémech, se kterými se setkáváte, o Vašich pracovních postizích a vůbec o situacích, kterým musíte čelit. Zajímáme se především o problémy studia a studentů zvláště. Zde by­chom rádi diskutovali o obsahu studijních osnov a jejich pluralitě, ale hlavně o celém souboru problémů, které se dotýkají československých studentů.

Ujišťujeme Vás, že jsme pevně odhodláni prosazo­vat principy, ke kterým se hlásíme.

Jean Luc Mano, předseda UNEF

Michel le Bret, mezinárodní tajemník

Union nationale des étudiants de France, 25, rue Bouret, 750 19 Paris, tel. 209-0250

Informace o Chartě 77, roč. 1 (1978), č. 12, s. 3-4.