Logika IV
audio ◆ bytový seminář, česky, vznik: 5. 10. 1987
k dokumentu existují tyto přípravné texty:
  • Logika IV [příprava]

  • Logika IV

    5. 10. 1987

    KAZETA 1

    STRANA A

    KONEC STRANY A

    STRANA B

    O vztahu neurofyziologického základu myšlení a složky myšlení na tomto základu nezávislé… Nikoli psychofyzický paralelismus, ale řada kontingencí…

    Kauzalismus jako vědecká pověra…

    Husserlovská polemika proti psychologismu užívala argumenty, které dodnes nepozbyly na váze. Rozhodující argument nebyl ale ještě formulován: logickým se myšlení stává tam a díky tomu, kde a čím se díky vzrůstající kontingenci (specifické) otvírá vůči přicházejícímu logu. Respektive v těch momentech, kdy přestává být pouhou kauzální vazbou… To jest – a tím končím – díky rostoucí komplikovanosti vzájemných reakcí přestává mít ta takzvaná kauzalita charakter kauzality. Není divu, protože to žádná kauzalita není, to jsou jenom reakce. Čím těch reakcí je víc, tím víc se vytváří jakási živá sféra reakcí, v níž ta zdánlivá kauzalita se najednou ukazuje jako ne-kauzalita. Jako něco, co čím je komplikovanější, tím je větším soustředěním těch kontingencí. A čím ty kontingence jsou tam víc soustředěny, tím tak takzvaná determinace je oslabenější a celek té centrokomplikovanosti je otevřenější vůči té atraktivitě logu. A ta atraktivita logu spočívá v tom, že klade před to chování subjektu, události jakési normy, které jsou úplně jiné než ty takzvané kauzální vztahy.

    Ono to tak je i na té nejnižší úrovni, ale tam to uniká naší pozornosti. A teprve v těch vyšších úrovních se najednou ukazuje povaha té reaktibility: že vlastně cílem té evoluce reaktibility je se otevřít té atraktivitě logu. A maximální otevření je na úrovni myšlení, reflexe. Tam se logos konečně v pravém světle ukazuje jako logos, a ne jako něco, co by nějakým zázračným způsobem fungovalo jako nějaký lodivod ve vývoji, jako něco, před čím bychom mohli rezignovat a nazvat to pouhou náhodou, která původně míří všemi směry, a k selekci dochází teprve potom.

    Takže tím končím, tvá Máňa, a za deset minut pokračování diskuse.

    KONEC KAZETY 1

    ZAČÁTEK KAZETY 2

    STRANA A

    CHYBÍ – NEBO NENAHRÁNO?

    KONEC STRANY A

    STRANA B

    CHYBÍ – NEBO NENAHRÁNO?

    KONEC KAZETY 2