Ivana Bargárová, Zpráva kolokvium к jubileu Ladislava Hejdánka a Jakuba S. Trojana
| docx | pdf | html ◆ článek, slovensky, vznik: 2012 ◆ web: http://www.digitalniknihovna.cz/mzk/view/uuid:27e419b0-26af-11e4-a8ab-001018b5eb5c?page=uuid:e04edac0-28ea-11e4-90aa-005056825209
  • in: Křesťanská revue 79, 2012, č. 3, str. 55

Ivana Bargárová: Zpráva kolokvium k jubileu Ladislava Hejdánka a Jakuba S. Trojana

in: Křesťanská revue. Praha: YMCA, 06.2012, 74(3), s. 55. ISSN 0023-4613. Dostupné také z: http://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:e04edac0-28ea-11e4-90aa-005056825209



Dvaja profesori ETF UK v Prahe, dvaja významní myslitelia, kritickí skúmatelia, neúnavní bojovníci za Pravdu a za „Kráľovstvo Božie“, dôležití spolupútnici na ceste k tomu, „čo byť má“, dvaja vzácni priatelia oslávili v máji tohto roku krásne jubileum 80 rokov. Prof. ThDr. Ing. Jakub S. Trojan (nar. 13. 5. 1927, Paríž) a Prof. PhDr. Ladislav Hejdánek (nar. 10. 5. 1927, Praha).

Z hlbokej úcty k nim a ich filozoficko-teologickému odkazu, i v duchu láskavého kritického prehodnocovania a znovupremýšľania nimi zaujatých postojov, rovnako v túžbe zodpovedne pokračovať v nádeji zodpovedania nikdy neutíchajúcich otázok, usporiadali Evangelická teologická fakulta UK, Nakladatelství OIKOYMENH a Akademická YMCAv piatok 18. mája 2007 na pôde ETF UK kolokvium k jubileu týchto dvoch vzácnych a stále inšpirujúcich mužov. Celé stretnutie, uskutočnéné vďaka starostlivosti L. Karfíkovej, vedúcej katedry filozofie na ETF UK, sa nieslo v duchu dvoch tém, ktoré tvoria aktuálne a diskutované otázky súčasnej teologickej i filozofickej spoločnosti. „Čas ve filosofii a teologii“ a „Víra a demokracie“. Podľa zmienených dvoch tém bolo posedenie rozdelené do dvoch blokov, z čoho sa prvý (počtom prednesených referátov rozsiahlejšie) ďalej delil do troch celkov. Kolokvium zahájil dekan ETF UK Martin Prudký, ktorý ocenil osobný i profesný prínos oboch profesorov nielen pre túto fakultu. Súčasne obidvom jubilantom v mene všetlcých prítomných poprial k narodeninám.

Prvý referát, ktorý otvoril prvý celok kolokvia, predniesol M. Balabán. Ďalej v bloku o čase vo filozofii predniesli svoje príspevky P. Keřkovský, M. Lyčka, Z. Škorpíková, K. Floss, K. Novotný, P. Macek, P. Bargár, J. Holba, J. Payne, V. Němec, Š. Krbec a L. Karfiková. V bloku o demokracii a viere svojím referátom prispeli V. Umlauf, M. Šimsa, J. Kranát, P. Krejčí a V. Toliar. (Referáty, ktoré na konferencii odzneli, nájdete v úplnom znení na webových stránkach katedry filosofie http://web.etf.cuni.cz/ ETFKF-1 .html spolu s fotkami, ktoré zachytávajú niektoré okamihy kolokvia).

Rozmanitosť prednesených referátov i rôzne zamerania jednotlivých referentov zabezpečili plodnú a v mnohých prípadoch podnetnú a zaujímavú diskusiu. Spomeniem aspoň v krátkosti dve z nich. Jedna bola z okruhu fenomenologie. Bola položená zaujímavá (i keď nie neproblematická) myšlienka podvojnosti intencionality – nazvaná intentio duplex, („...vyjádřeno jinak, vždy operují intencionality dvě...“). Nemenej zaujímavá diskusia sa rozpútala i v reakcii na referáty z druhého bloku stretnutia a živo sa diskutovalo o otázke zapojenia sa kresťanov v oblasti politiky a našej zodpovednosti za túto oblasť života. Zodpovedaná bola vyložene pozitívne. Kresťania sa nemôžu odkláňať od svojej zodpovednosti za správu obce.

Časť venovanú referátom a diskusiám uzavreli naši dvaja jubilanti. V pamäti mi zvlášť ostali slová p. prof. Hejdánka „Pamätajte najmä na to, že v tom, čo prežívame, Kairos ešte nenastal“. Celé stretnutie sa ukončilo v kaviarničke na prízemí budovy fakulty v priateľských rozhovoroch nad prednesenými referátmi.