960226-4
| docx | pdf | html ◆ myšlenkový deník – záznam, česky, vznik: 26. 2. 1996
text je částí tohoto původního dokumentu:
  • 1996

  • 960226-4

    Článek Petra Pokorného „Co je teologie?“ sice představuje ve své poslední verzi jisté oslabení (a také reformulaci) některých důrazů, jež známe z jeho výkladu v Bělči a také z písemné verze první. Přesto jej lze plným právem považovat za výzvu k diskusi o tématech, jež už dlouho diskusi nebývala podrobována, ale která musí být čas od času výslovně tématizována, tak aby se k nim mohl (a vlastně musel) vyslovit každý, kdo má k věci co říci. A to by měl především být každý teolog a zejména každý akademický teolog. Možná, že by zahájení takové diskuse mohlo být výslovně ohlášeno v editorialu nebo v několika řádcích před samotným příspěvkem.

    Pro teologii jako pro každou vědeckou disciplínu je závazný nárok, aby jak výsledky jejích badatelských aktivit, tak i postupy, jimiž jich bylo dosaženo, byly maximálně průhledné a kontrolovatelné. Petr Pokorný se zejména na prvních partiích své studie zhošťuje tohoto úkolu příkladně, když se odvažuje řady formulací, které usilují o precizní reflexi toho, co je a co znamená teologická práce, tj. co to vlastně je teologie jako disciplína.

    Otištění článku (po redakčních, vlastně jen gramatických úpravách – překlepů a interpunkčních přestupků je tam hojně) vřele doporučuji.

    (Písek, 960226-4.)