EHIS - Ekumenické hnutí inteligence a studentstva
| docx | pdf | html ◆ různé, česky, vznik: 1968 ◆ poznámka: stručná informace o plánované činnosti

EHIS – Ekumenické hnutí inteligence a studentstva

EHIS je organizace sice úplně nová, ale hlásí se k tradici dřívější AY (Akademické YMCA) a Ekumenického semináře v Jirchářích. Chce sdružovat všechny, kteří se chtějí a mohou zabývat především intelektuální prací na úkolech, které před moderního člověka a společnost staví výzva evangelia. Evangelium je tedy pro nás společným východiskem, či spíše společnou výzvou – i když pro každého trochu jinak. Ve společné práci na konkrétních lidských a společenských otázkách vidíme pravou cestu k jednotě.

Hlavními formami naší práce budou přednášky, diskuse, semináře, studijní skupiny, soustředění, konference, brigády, styky s příbuznými organizacemi domácími i zahraničními a ediční činnost. Chceme se však zabývat i praktickou činností sociální (charitativní) a chceme také politicky působit, zejména v konkrétních zvláště naléhavých případech; vždycky ovšem chceme mít na zřeteli ideovou, tj. myšlenkově programovou stránku věcí. Podstatnou složkou hnutí budou kluby vysokoškolské a středoškolské mládeže.

Již dnes vyvíjí EHIS činnost (zatím v rámci Ekumenického semináře v Jirchářích) několikerého druhu. Především se každou druhou středu konají tzv. Velké semináře s přednáškami a diskusí, ve zbývajících středách pracují střídavě filosofický a theologický malý seminář; každý čtvrtek se schází vysokoškolský klub k diskusním večerům o vztahu víry a vědy, filosofie, umění, socialismu atd. Začátek je vždy v 19.30 v Jirchářích.

V příštím (podzimním) semestru chceme zahájit ještě biblický a filosofický seminář pro vysokoškoláky, středoškolský klub a vytvořit řadu studijních skupin (případně seminářů). Programy činnosti budou pravidelně zasílány každému přihlášenému a přijatému členu. Chcete-li, abychom Vás informovali o životě organizace, vyplňte připojenou předběžnou přihlášku a pošlete na prozatímní adresu: Dr. Lad. Hejdánek, Praha 2, Slovenská 11.

Práce bude zahájena také v několika mimopražských sdruženích.