Ladislav Hejdánek – Jiří Dienstbier, Dokument Charty 77 č. 83
| docx | pdf | html ◆ dokument Charty 77, česky, vznik: 9. 12. 1978
  • in: Charta 77: Dokumenty 1977–1989. Svazek 1, Praha: Ústav pro soudobé dějiny, 2007, str. 192

D83 1978

1978, 9. prosinec, Praha. – Žádost zaslaná mluvčím Charty 77 L. Hejdánkem a J. Dienstbierem předsedovi Federální vlády ČSSR L. Štrougalovi o zakročení proti nezákonnému stálému policejnímu dozoru některých signatářů Charty 77.

Vážený pane předsedo vlády, včera, v pátek 8. prosince asi v 18 hod. 15 min. jsme chtěli navštívit mluvčího Charty 77 spiso­vatele Václava Havla v jeho dejvickém bytě. Dva uniformovaní příslušníci SNB, sedící u stolku v mezipatře, nám zabránili v přístupu k Havlovu bytu a opsali si údaje z našich občanských průka­zů. Tato praxe není nová, již přes rok takto hlí­dají dnem i nocí policisté byt Petra Uhla a téměř rok Ladislava Hejdánka, předtím i byty prof. Ji­řího Hájka, Františka Kriegla a Zdeňka Mlynáře. Občas návštěvníky do bytu nepouštějí. Tím vším porušují řadu československých zákonů.

Tato míra nezákonnosti byla nyní u Václava Havla znovu překročena, neboť z bytu nesmí vy­cházet. Lze tedy mluvit o domácím vězení, kte­ré u nás snad mohou uložit jen určité instan­ce ozbrojených složek svým příslušníkům. To však není všechno. Když Václav Havel otevřel dveře bytu a sešel o několik schodů k nám, za­hnal ho jeden z příslušníků zpátky. Z pootev­řených dveří nám Václav Havel stačil sdělit, že tentýž příslušník předtím zazvonil, aby mu řekl: „Dostaneš takovou nakládačku, až se posereš.“ Přítomný policista, který i předtím Havlovi vy­hrožoval, výrok nepopřel. Václavu Havlovi bylo rovněž vyhrožováno, že neopustí-li do soboty Pra­hu, bude zatčen.

Četní představitelé státu, i Vy, pane předsedo, několikrát opakovali, že proti Chartě 77 se postu­puje výhradně politickými prostředky. Všichni však víme, že iniciativa občanů, signatářů Charty i jiných lidí, kteří kriticky zkoumají českosloven­skou společnost a předkládají své návrhy řešení jejích problémů, se setkává pouze s policejní re­akcí či represí. I nejnovější hrubé útoky na Vác­lava Havla, spisovatele, jehož dílo znají v celém světě, jsou zlobou nad tím, že se ve středu od­vážil zúčastnit v Ústí nad Labem odvolacího ří­zení proti Jiřímu Chmelovi, mladému signatá­ři Charty 77. Jiří Chmel byl odsouzen soudem první instance v Mostě před několika týdny k 18 měsícům vězení a odvolací soud nyní rozsudek potvrdil. Přitom ani při přelíčení nebylo prokazo­váno nic jiného, než že Jiří Chmel podepsal Char­tu 77 a že v jeho bytě údajně podepsali Chartu 77 jiní mladí lidé, přičemž druhé obvinění ani pro­kázáno nebylo.’

Žádáme Vás, pane předsedo, abyste z moci své­ho úřadu zakročil proti těmto novým nezákon­nostem, které jen zostřují situaci, jsou urážkou vyspělého obyvatelstva naší země a nejsou hod­ny ani vlády, jíž předsedáte.

dr. Ladislav Hejdánek, mluvčí Charty 77

Jiří Dienstbier, novinář2

^ čsds, sb. Charta 77 (archiv

j. Hájka). – strojopis, průpis

  1. Viz též Sdělení VONS č. 60 a 61, Informace o Char­tě 77, roč. 1 (1978), č. 14, s. 13 a č. 15, s. 18-19.

  2. Jiří Dienstbier podepsal dokument jako signatář Char­ty 77.

Plné znění: In: Informace o Chartě 77, roč. 1 (1978), č. 15, s. 21.