990129-1
| docx | pdf | html ◆ myšlenkový deník – záznam, česky, vznik: 29. 1. 1999
text je částí tohoto původního dokumentu:
  • 1999

  • 990129-1

    V pondělí 1. února mám mít v Praze (na ETF) povídání před nějakými anglickými studenty (a několika dospělými, asi jejich kantory) o „evropské identitě“. Zprostředkoval to náš bývalý student Deme (slovenský Maďar, končil loni na podzim) a moc informací mi neposkytl (e-mailem, pochopitelně; požádal mne o přednášku teprve nedávno, a také e-mailem, i když před časem se mnou o tom mluvil). Deme napsal v první zprávě (z 20. 1. 99):

    Vazeny pane profesore, pisu Vam ve veci prednasky, kterou jsem s Vami domlouval na prvniho unora. Do naseho programu jsem ji zaradil na pondeli na treti hodinu. Doufam, ze Vam tento termin vyhovuje. Kdyz jsme o tom naposledy mluvili, pozadal jsem Vas o to, abyste anglickym studentum osvetlil pojem „evropske identity“. Snad Vam toto tema nepripada prilis banalni, v kazdem pripade by to Anglicany velice zajimalo. Kdybyste potreboval vedet dalsi podrobnosti napr. o slozeni posluchacstva, rad Vam tyto informace poslu. Prosim Vas, abyste mi tento termin a tema prednasky obratem potvrdil.

    Predem Vam moc dekuji. S uctou Deme Daniel.

    Nato jsem požádal o další informace o posluchačstvu, a Deme napsal (24. 1. 99):

    Vazeny pane profesore, dekuji Vam za dopis a obratem bych Vam chtel poslat informace o posluchacich, jak jste me o to zadal. Jsou vsichni asi dvacatnici, krome rektora a jeho manzelky, kteri mají neco nad padesat. Vetsina z nich bude vychovana na jejich anglosaske non-realisticko – relativisticke tradici, aspon tak soudim podle nazvu univerzit, odkud prichazeji. Budou tam ale i lidi ze slusnych koleji, napr. St. Stephen's House v Oxfordu, ktera je kolej zamerena na vychovu anglikanskych pastoru. Rektor je knez, ale jak to uz v Anglii byva, theologicky temer agnostik. Jeho manzelka se tez zabyva theologii (feministka). Jinak lidi kterich z te skupiny znam, jsou vsichni neuveritelne otevreni a inteligentni, mam pocit ze Vase slova padnou do urodne pudy. Prosim Vas, aby ste je nesetril, udelate jim velkou sluzbu, kdyz jim pomuzete odbourat jejich kolonialni zpusob mysleni. Predpokladam, ze tam bude i několik studentu z nasi fakulty. Tesim se na Vasi prednasku. S uctou Daniel Deme

    (Písek, 990129-1.)